Qigong ( spreek uit: chi-kung ) is een oude integrale discipline of oefening, afkomstig uit China, om de fysieke, mentale en spirituele gezondheid te herstellen en onderhouden.

Qigong is zeer populair in China en is ook onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunst, elke ochtend kan men buiten in de parken en andere openbare ruimtes vele mensen Qigong zien beoefenen. De beoefening kan helpen ziektes te voorkomen en genezen, waardoor het ook word voorgeschreven in ziekenhuizen en klinieken. In de afgelopen jaren is Qigong ook erg populair geworden in Europa, Amerika en andere westerse landen.

Met de beoefening van Qigong word het lichaam ontspannener, soepeler en sterker. De systematische en langdurige beoefening resulteert in een betere lichaamshouding, waardoor problemen worden opgelost in de nek, rug of heupen, of andere chronische spanningen, ontstaan door verkeerde houding in werk of andere alledaagse handelingen. De gedisciplineerde oefening is ook goed voor de ademhaling, terwijl de organen worden gemasseerd en versterkt. Het ultieme doel van Qigong is het stimuleren en verbeteren van de flow van de Qi (levensenergie) door heel het lichaam. De blokkade van deze flow manifesteert zich in allerlei fysieke en organische onbalans. De Qigong beoefening herstelt en balanceert de natuurlijke stroom van de levensenergie, en maakt zo de weg naar een allesomvattende gezondheid makkelijker.

qigong-animf

 

 

Hier volgt een lijst met de verschillende vormen Qigong waar we mee werken.

Basis Qigong
Dit is een vorm gebaseerd op de Liangong Shibafa, een vorm met 36 bewegingen, verdeeld in 6 secties, met als doel problemen met de houding te verlichten, en de levensenergie te stimuleren in verschillende delen van het lichaam:
- De nek, schouders en rug
- De gewrichten
- De bovenste ledematen
- De onderste ledematen
- De interne organen
- Het middel en rondom het centrum van het lichaam
zie de DVD - Qigong Basics

Baduanjin (de 8 brokaten)
Een serie van acht bewegingen die de flow van energie diep stimuleren in de acht delen/richtingen van het lichaam. Het is een van de oudst bekende vormen van Qigong.

Lohan Gong (de dierenvorm)
Deze vorm met mooie en opmerkelijke bewegingen, gebaseerd op dieren zoals de tijger, de vogel, het luipaard, de slang en de draak. Het doel van het werken met deze vorm is het lichaam te openen en versterken voor een optimale stroom van de energie.